[./automn_index.html]
[mailto:info@hondjeuit.nl]
[http://www.agoract.cz]
[./historie.html]
[./verhuur.html]
[./heilige_koe.html]
[./renovatie.html]
[./ons_huis.html]
[./route.html]
[./automn_index.html]
[http://www.pixum.nl/viewalbum/?id=1862177]
[Web Creator] [LMSOFT]
Historie
Het dorpje Cermna bevindt zich op een heuvel tussen drie gebergten. Het ligt op 455 m boven de zeespiegel. Onder het dorp loopt een riviertje Srbice, dat zich 3 km verderop in stadje Stankov in de rivier Radbuza uit. Dit land was in de prehistorie zeer modderig en begroeid met ontoegankelijke bossen. De eerste bewoners woonden in de omliggende bergen in grotten.

Uit archeologisch onderzoek is gebleken, dat zich later op deze plaats een volk genaamd Chodové  is gaan vestigen. Dit was in de 10-de eeuw. Het riviertje Srbice was namelijk zeer bijzonder! Er is goud gevonden!! De bewoners waren dus goudzoekers. Deze woonden in zeer eenvoudige woningen in het bos zelf en later langs de paden.

De eerste historische documenten vermelden het officiële bestaan van Cermna als nederzetting sinds 1233.
Het kapelletje in de dorpskern is in de loop der eeuwen vele malen verbouwd, maar staat nog op dezelfde plaats als toen in de 13-de eeuw! Rondom dit kerkje is men ook de hoeves gaan bouwen. De allereerste huizen stonden op de plaatsen van nr.1, nr.86 en nr.87 en behoorden toe aan een rijke boer genaamd Bohuchwal Z Hradku, die ook de grond rondom Cermna verpachtte om deze door zijn knechten te laten bewerken.

In het jaar 1366 kocht hij nog de 6 omliggende dorpjes en behoorde zo tot een van de machtigste heren in de omgeving. Hij deed zo het land en het boeren leven opbloeien. De dorpen werden groter en men had genoeg werk. Tot het jaar 1678 was het land in bezit van één familie! Na 1678 kwamen de dorpen onder het bestuur van de machtige Maximiliaan Trauttmansdorf wonende in het kasteel te Horsovsky Tyn (10 km van Cermna af, zie
www.agoract.cz). Dit Kasteel is vandaag de dag nog steeds een bezichtiging waard en men kan er heerlijk dineren!

De geschiedenis